Over Home of Hope


De organisatie

De steunpilaren van het Home of Hope dorp zijn Alfy en Sharmini Perera. Dit echtpaar heeft sinds de oprichting de dagelijkse leiding en zij zijn als het ware de vader- en moederfiguur voor alle kinderen. Alfy is Singalees en Sharmini is Tamil. Er zijn nog altijd problemen tussen beide bevolkingsgroepen, dus zij vormen het perfecte voorbeeld voor de kinderen. Alfy draagt zorg voor het onderhoud van de huizen, hij doet de grote inkopen en hij bewaakt de kwaliteit van het onderwijs. Sharmini traint de huismoeders, zorgt voor de schoolbenodigdheden en coördineert de keuken. Hun leven staat in het teken van de kinderen bij Home of Hope. Zonder hen zou het project nooit zo succesvol zijn geworden.

Dag programma:

De kinderen leven op schooldagen, van maandag tot en met vrijdag, volgens een vast ritme. De oudere kinderen staan ’s ochtends om 4:30 uur op en de kleintjes om 5:30 uur. De oudere kids wassen hun eigen kleren, maken hun kamers schoon en voeren kleine huishoudelijke taken uit. Er wordt ontbeten voor het naar school gaan.

Om 6:30 gaan de kinderen met de Home of Hope bus naar school. De scholen beginnen om 7:30 uur, maar iedereen dient om 7:15 aanwezig te zijn. Om 12:00 uur zijn de kleintjes uit school en de anderen om 14:30 uur.

Bij terugkomst in het dorp wordt er geluncht, bereid door de huismoeders in de grote keuken. De kinderen eten in hun eigen vertrek. Rond 15:00 uur maken alle kinderen hun schoenen schoon en hun schooluniform gereed voor de volgende dag. Vanaf 15:30 uur zijn er diverse activiteiten naar leeftijd waar de kids aan deelnemen. Een deel bezoekt de bibliotheek om te lezen of om huiswerk te maken. De kleintjes krijgen geregeld Engelse les en de Tamil kinderen krijgen Tamil les.

Na 17:00 uur mogen alle kinderen buiten spelen, tenzij ze hun huiswerk nog af moeten maken. De grote kids spelen cricket of volleybal op het grote speelveld, de kleintjes zijn te vinden in de speeltuin.

Om 18:00 uur gaan alle kinderen douchen. Vervolgens voeren ze kleine huishoudelijke taken uit, zoals water halen, paden aanvegen, tuintjes onderhouden, etc. Om 18:30 uur krijgen de kinderen hun avondeten. Om 19:00 wordt er gebeden.

Tussen 19:30 en 20:30 uur maken de kinderen vanaf 11 jaar hun huiswerk voor de volgende dag af. De kleintjes gaan rond 19:30 uur naar bed, de oudere om 21:30. Tijdens de weekenden zijn er danslessen, handwerk en andere activiteiten. Op zondag is er zondagsschool en een kerkdienst.

Het huis

Bij Home of Hope zijn vijf verschillende woonhuizen. De kinderen wonen in groepjes van twaalf onder begeleiding van een huismoeder (matron) in een eigen dorm. De kids slapen per twee, maximaal vier, op een kamer. Ze leren van jongs af aan verschillende huishoudelijke taken te doen, zoals afwassen, vegen, water halen, bedden opmaken, strijken, wassen en tuintjes bijhouden. Op deze manier fungeren ze als groep zoveel mogelijk als een gezin.

plattegrond

De maaltijden

Alle maaltijden worden bereid door de huismoeders in de grote keuken van Home of Hope. Per jaar worden, onder andere, grote hoeveelheden rijst en kokosnoten verbruikt. Om meer zelfvoorzienend te worden qua voedsel is er een plantage aangelegd met honderden kokosnoot- en  bananenbomen. Ook zijn er mangobomen geplant en worden groenten in toenemende mate zelf verbouwd. Gezien de gestegen voedselprijzen de laatste jaren kan hier veel bespaard worden. Bovendien zal alles wat niet verbruikt wordt lokaal worden verkocht. Dit leidt tot aanzienlijk meer inkomsten.

Recreatie

Bij Home of Hope is veel tijd voor sport en spel. Net als in Nederland kunnen de kinderen, mits het huiswerk klaar is, naar hartenlust buiten spelen. We hebben een groot (cricket)speelveld en een mooie speeltuin. In het weekend, vooral op zaterdag, zijn er diverse activiteiten. De zondag staat in het teken van relaxen. De kinderen kijken vaak films in hun dorm. Ze mogen ook vrij zwemmen. Bovendien is er zondagsschool en in de avond een kerkdienst. Eens in de zoveel tijd worden er sport- en speldagen georganiseerd

 

Shadow