homeofhope


Ons verhaal

Home of Hope is geen traditioneel kinderhuis. Onze aanpak wordt gekenmerkt door liefdevolle begeleiding en goede scholing, zodat kinderen aan een mooie toekomst kunnen werken en leren om in de maatschappij op eigen benen te staan.
hero-img

Onze missie

In 2001 kwamen de eerste kinderen, toen nog geen 11 jaar oud, naar Home of Hope om een bestaan als kindsoldaat te ontvluchten, of omdat niemand naar hen omkeek. Zij zijn opgegroeid tot zelfstandige, goed opgeleide volwassenen. Geen kindsoldaat meer, maar accountant, bankmedewerker, verkoper of vrachtwagenchauffeur. Trotse mannen en vrouwen die een rolmodel zijn voor de jonge kinderen die nu bij Home of Hope wonen.

Sinds 2001 hebben meer dan 380 kinderen
een veilig en warm huis bij ons gevonden.

Bij de start van het dorp in 2001 leefden vijf kinderen in een omgebouwde kippenren. Wie Home of Hope nu bezoekt, treft een heus kinderdorp aan met acht huizen en ca. 100 bewonertjes. Home of Hope beschikt inmiddels over een auditorium, een groot sportveld, eigen landbouwgrond met kassen, een computercentrum, een online studiecentrum, een bibliotheek, een revalidatiezwembad, een speciale school voor kinderen met een beperking en een therapiecentrum.

Kinderen een liefdevol thuis geven, zodat ze later op eigen benen kunnen staan. Dat is de doelstelling van Home of Hope. Sinds 2001 hebben meer dan 380 kinderen er een veilig en warm thuis gevonden. Met begripvolle begeleiding en goede scholing. Ons motto luidt dan ook:

“Je kunt niet de hele wereld veranderen, maar wel de wereld van een kind!”

Onze aanpak

Home of Hope is een kindertehuis in het midden van Sri Lanka, dicht bij de stad Kandy. Het begon in 2001 als een klein tehuis voor vijf kinderen, maar is inmiddels uitgegroeid tot een heus kinderdorp van 12,5 hectare waar meer dan honderd kinderen van Tamil en Singalese afkomst een veilig thuis vinden. In het begin ging het vooral om de opvang van jonge kindsoldaten uit de noordelijke en oostelijke oorlogsgebieden. Nu de oorlog voorbij is, zijn het kinderen die worden aangetroffen in de prostitutie, in gevangenissen, of in andere situaties van verwaarlozing.

Veel van de kinderen die bij Home of Hope onderdak vinden, zijn in hun jonge leven geconfronteerd met misbruik en geweld.Het dorp bestaat uit diverse woningen (dorms) waar kleine groepen kinderen wonen onder begeleiding van een huismoeder. In de dorms wordt een huiselijke gezinssfeer gecreëerd. De kinderen van Home of Hope hebben vaak verschrikkelijke dingen meegemaakt. Als ze bij Home of Hope komen, zijn ze bang en intens verdrietig. Wij geven ze de mogelijkheid om weer kind te zijn. Vrolijk en open.

Home of Hope is geen traditioneel kindertehuis. Onze aanpak wordt gekenmerkt door liefdevolle begeleiding en goede scholing, zodat kinderen aan een mooie toekomst kunnen werken en leren om in de maatschappij op eigen benen te staan. Het is al een succes als ze hardop durven dromen over hun toekomst. Tot die dromen uitkomen, biedt Home of Hope ze een warm, liefdevol en veilig thuis. De kinderen blijven zoveel mogelijk in contact met hun eigen familie. Zo wordt de stap kleiner om na hun tijd bij Home of Hope, terug te keren naar hun geboortestreek. Home of Hope bereidt alle kinderen zoveel mogelijk voor op een zelfstandig leven buiten het tehuis.

Hoe wordt dit alles bekostigd? De fondsen voor Home of Hope in Sri Lanka worden bij elkaar gebracht door Home of Hope NL: een Nederlandse ANBI stichting. De donaties aan Home of Hope NL zijn zeer divers. Eenmalig of periodiek, kleine of grotere bedragen, door particulieren of (familie-)fondsen: alles is mogelijk en alles is nodig. De jaarlijkse begroting van Home of Hope in Sri Lanka bedraagt momenteel zo’n 150.000 Euro per jaar.

Dagelijkse leiding

van het kindertehuis in Sri Lanka

Alfy Perera

Ik geef samen met mijn vrouw Sharmini leiding aan Home of Hope. Ik ben vader van de kinderen en vriend van de mensen in deze omgeving. Sharmini en ik willen alle kinderen bij Home of Hope een stevige basis meegeven voor als ze later op eigen benen staan. Wij willen onze kinderen leven brengen in alle vormen: geest, ziel en lichaam. Wij zorgen ervoor dat ze alles mogen ontwikkelen. De meeste kinderen komen bij Home of Hope zonder enige basis en wij leren ze in elke situatie hun mannetje te staan. Ik praat, ik adviseer, ik luister goed en vraag raad. Veel mensen komen met ideeën voor Home of Hope. Dan vraag ik: zou jij dat voor je eigen kind willen? Wat zou je voor je eigen kind doen? Wij benaderen de kinderen altijd alsof ze onze eigen kinderen zijn, die we het allerbeste toewensen.

Sharmini Perera​

Ik ben de moeder van de kinderen, die wil dat ze opgroeien in een huis met liefde, vertrouwen en veiligheid. Ik spreek altijd over een huis voor de kinderen en niet over een “kindertehuis”. In de maatschappij krijgen ze dan een etiket en dat willen we vermijden. Elk kind dat hier komt vindt het spannend. Ik geef ze een warm welkom en vertel ze simpelweg dat ze van hun huis naar ons huis komen. Dan klaren hun gezichtjes al op. Elk kind voelt zich hier geliefd en veilig. Ik wil dat ze opgroeien en dat ze zich waardevol voelen en van betekenis, met een toekomstperspectief waar ze zelf vorm aan kunnen geven. Ik ondersteun de matrons in hun dagelijkse zorg voor de kinderen. Samen met de matrons draag ik zorg voor schone en passende kleding, we doen de schoolgesprekjes, gaan met ze naar het ziekenhuis, stimuleren ze in hun talenten, vieren hun verjaardagen, knuffelen, lachen en huilen met ze. Ik vind het heerlijk om contact te houden met de kinderen als ze op eigen benen staan. Ik ben heel trots wanneer ze langskomen en vertellen hoe het met ze gaat. Onze grote, zelfstandige kinderen kunnen de jongere kinderen het allerbeste motiveren. Ze zeggen tegen de jongeren: grijp elke kans die je hier geboden wordt op het gebied van het ontwikkelen van je talenten en vaardigheden. En dat gebeurt! Daar zijn wij heel dankbaar voor.

Rebecca Bijker​

Rebecca Bijker vormt samen met Alfy en Sharmini de directie van Home of Hope Sri Lanka en is de oprichter van stichting Home of Hope NL.
“Na mijn studies pedagogiek en antropologie heb ik als vrijwilliger meegeholpen in een kindertehuis in Sri Lanka. De burgeroorlog zorgde voor meer kinderen dan dit tehuis aankon en de aard van de opvang van kindsoldaten was zo specifiek dat er behoefte was aan een nieuw tehuis. Sharmini en Alfy waren een droomkoppel om een nieuw project mee op te zetten en dankzij de financiële steun van mijn ouders kon Home of Hope van start gaan. In 2001 vonden vijf kinderen hier een veilig thuis. Op deze website kun je zien hoe Home of Hope is uitgegroeid tot een plek waar al meer dan 380 kinderen de afgelopen jaren een thuis hebben gevonden. Een project met faciliteiten waar de hele community profijt van heeft. Bij de start van Home of Hope was ik student, inmiddels heb ik zelf een gezin met twee fantastische zonen. Er is dus veel veranderd de afgelopen jaren, maar één ding is gebleven: mijn overtuiging dat elk kind een veilig thuis verdient.”

Bestuur Home of Hope NL

Rebecca Bijker-Raaff

Voorzitter

Machteld Overmars

Vice voorzitter

David Bijker

Bestuurslid

Carolijn Sleijpen

Bestuurslid evenementen

Fleur van Helden

Bestuurslid

Bas Lechner

Penningmeester

Barend Raaff

Adviseur
Adviseur Pedagogiek en Educatie

Jessica Blokker 

Wat we de afgelopen jaren hebben bereikt

Jaarverslagen

image

Blijf op de hoogte

Nieuwsbrief